Update 22 octombrie

6. Smart Academy for Business Analysts and Project Managers

Ana-Maria Mărgărit – experiența unui BA intern în Smart Academy

<Entuziasm> este cuvântul potrivit pentru a descrie ceea ce am simțit la începutul internship-ului Smart Academy. Eram curioasă și nerăbdătoare să descopăr și să văd cum este să lucrezi în mediul IT, mai ales că Smart Academy a venit cu noutatea de a se desfășura online.

Modul cum a început și a evoluat acest internship a fost peste așteptările mele, probabil și pentru că am învățat foarte multe lucruri noi.

Primele săptamâni au ajutat la a-mi cunoaște colegii, prin diferite jocuri și povești despre fiecare, urmând ca mai apoi să cunosc departamentul din care fac parte și desigur mentorii. Încă de la început am simțit sprinjinul mentorilor și dorința de a ne ajuta și de a ne învăța cât mai multe, fiind mereu la o întrebare distanță, indiferent de timp 😊.

Cel mai mult mi-a placut când am început să lucrăm la proiectul Harp Vacay. M-am bucurat foarte mult că pot să lucrez la un proiect real, unde erau implicați mai mulți colegi din diferite departamente și, astfel, am putut forma o echipă grozavă. Îmi place metodologia desfășurării acestui proiect, cum sunt planificate ședințele și toată implicarea colegilor care, fără dubiu, dă roade :D.

Sunt încântată de ceea ce am învățat până acum despre rolul de BA, pentru că, pe lângă analiza de business, implică comunicare cu echipa, discuția și, ulterior, clarificarea diferitelor aspecte și nu în ultimul rând, satisfacția rezutatului final.

Faptul că acest internship se desfăsoară online, m-a facut să am așteptări mai mici în ceea ce privește interacțiunea cu ceilalți colegi din internship sau colegii din ITSS, însă a fost total contrar așteptărilor. Înca de la început am simțit acel vibe de echipă, iar în departamentul din care fac parte avem meeting de “Morning coffee”, unde povestim experiențe și ne cunoaștem mai bine.

Reprezentarea unui BA intern a internshipului Smart Academy este următoarea:

EPIC: Smart Academy

User story:

As a Smart Academy intern, I want to learn as many things as possible, so that I can become a good BA.

Entry point:

BA – Department

Description:

 1. Enthusiasm for accumulating new knowledge.
 2. Support from mentors.
 3. Dedicated and involved team.
 4. Perseverance and motivation for a well done job.

Technical mapping:

Creating an API for good mood and success. 😊

Error flows:

 1. Lack of feedback.
 2. Lack of interaction and/or communication between team members.

Design:

Acceptance Criteria:

 1. Smart Academy intern should be enthusiastic.
 2. Smart Academy intern should communicate with the mentors.
 3. Smart Academy intern should know how to work in team.
 4. Smart Academy intern should be persevering and have motivation.

….

Lucian Constantinescu – experiența unui DevOps Engineer în Smart Academy

Următoarele rânduri sunt scrise de către mine, Lucian Constantinescu, unul dintre internii din acest an ce se situează pe poziția de DevOps Engineer.

Vreau să încep prin a le mulțumi celor din echipa de recrutare ITSS pentru faptul că ne-au acordat, atât mie cât și colegilor mei, o șansă pentru dezvoltare personală prin munca în domeniul IT. Procesul de recrutare a fost unul inovator, total neașteptat, în care am reușit să îmi cunosc colegii și să interacționez cu ei prin intermediul unor jocuri sau teme de gândire menite să îmbunătățească munca în echipă. Am avut o serie de prezentări foarte bine structurate în care ne-au fost prezentate departamentele și modul în care se desfășoară activitățile în cadrul ITSS.

Prin intermediul prezentărilor am făcut cunoștință cu câțiva dintre mentorii noștri. Aici o să vorbesc mai exact despre Ion Chihai și Andrei Rizea, cei care s-au ocupat de partea de DevOps unde mă aflu și eu, însă înainte de a face aceasta aș vrea să pun în lumină motivul pentru care am ales să fac acest internship și să merg la acest departament.

Când am aplicat la acest internship, am făcut-o pentru că mi-am dorit să învăț cât mai multe lucruri utile din domeniul de lucru prin intermediul muncii. Am simțit că poziția de DevOps a fost cea care mi se potrivea cel mai mult, așa că m-am hotărât ca aceasta să fie alegerea mea. Mai departe, m-am așteptat să înceapă seria de tutoriale combinate cu practică, prin intermediul cărora să pot să mă formez ca și inginer DevOps. Întregul proces de învățare și pregătire a fost făcut și monitorizat pe parcurs de către Andrei Rizea, împreună cu Ion Chihai.

Pot să spun că aceste luni de pregătire din internship au fost mult mai mult decât ceea ce mă așteptam să fie. Nu vreau să mă pierd foarte mult în detalii, însă vreau să enumăr lucrurile cele mai importante pe care le-am dobândit, și cele care mi-au atras atenția în mod special vis-à-vis de modul în care au decurs aceste luni de internship:

În ultimele luni am acumulat o cantitate foarte mare de informații noi, care mi-au format un nou mod de gândire, lucruri pe care nu cred că le-aș fi putut învăța vreodată la facultatea pe care o fac. Materialele au fost foarte bine structurate, iar mentorii mei s-au ocupat în permanență de mine, mi-au oferit ajutorul nu doar pe partea de DevOps, ci și pe partea de relații între colegi.

Lui Andrei și lui Ion le mulțumesc foarte mult pentru faptul ca m-au învățat într-un timp relativ scurt cum se folosește o mare parte din procesul de creație al unui DevOps, și pentru că m-au învățat ce înseamnă lucrul în echipă, comunicarea benefică între colegi atunci când este vorba despre un subiect tehnic, și mi-au oferit multe alte informații legate de modul în care îmi pot crea o carieră bună.

Nu știu cum s-au desfășurat lucrurile în celelalte departamente, însă confirm hotărât faptul că Ion și Andrei au facut o treabă excelentă și s-au implicat total în pregătirea mea. Nu a existat un moment în care să mă simt stresat sau dezorientat, băieții au fost acolo pentru mine chiar și la ore din afara programului, m-au integrat într-o echipă superbă, m-au invitat să particip la diferite jocuri pentru relaxare și, cel mai important, am simtit faptul că și ei s-au implicat în procesul de pregătire al internship-ului.

După părerea mea, sunt foarte multe moduri prin care un om poate învăța ceva, însă cel mai benefic este cel în care acesta are și o motivație/o plăcere în faptul că face lucrul respectiv. Pe lângă faptul că am învățat foarte multe lucruri noi, Ion si Andrei au reușit să mă facă să îmi doresc să aflu mai multe, să lucrez mai mult, să îmi placă efectiv munca pe care o face un inginer DevOps. Eu consider acest lucru ca fiind o mare calitate pentru un mentor și pentru asta vrea să-i felicit și să le mulțumesc încă o dată.

Mă bucur să fiu parte din echipa de DevOps, îmi place că reușesc să le fac munca mai ușoară colegilor mei și că pot să vin cu multe îmbunătățiri. Este o poziție ce îmi permite și să socializez mai mult cu developerii, lucru care pentru mine este un mare bonus. Am fost implicat în diferite proiecte pe parcursul training-ului pentru a mă putea familiariza cu majoritatea lucrurilor, mereu am avut informații utile și atenția mentorilor, iar în unele cazuri chiar aveam scurte pauze (mici ședințe) în care râdeam și socializam între noi.

Ca o încheiere, aș vrea doar să subliniez faptul că mă bucur să fac parte din echipa de DevOps ITSS și că am ales să urmez acest internship.

Mulțumiri speciale mentorilor mei pe care i-am cărat mereu pe League of Legends. Ați fost cei mai buni. Vă mulțumesc guys 😊!

….

Andrei Pantelimon – experiența unui DevOps Engineer în Smart Academy

Q: Ce v-a plăcut?

A: Pentru mine a fost o experiență super frumoasă. Eram puțin speriat la început, fiind și primul meu job real să zic așa, nu știam la ce să mă aștept. Dar, încetul cu încetul, am descoperit oameni foarte mișto de la care am învățat foarte multe. Mi-a plăcut și cum s-a pus problema și că au fost foarte înțelegători cu mine de când am început facultatea.

Q: Ce ați descoperit? Cum este pentru voi ceea ce faceți – PM, BA, DevOps?

A: Inițial, când am mers pe partea de DevOps nici nu știam ce înseamnă, știam doar de existența lui și pentru mine era doar un buzzword. Dar am început să înțeleg importanța lui și a început să îmi placă. Dintotdeauna mi-am dorit să fac ceva mai inginerește, să lucrez cu mai multe tehnologii și să nu fiu blocat doar pe un limbaj de programare, și DevOps-ul mi-a satisfăcut această dorință.

Q: Cum au fost trainerii 😊?

A: Trainerii au fost foarte mișto. De la începutul prezentărilor mi-a plăcut, dar pe urmă am ajuns să îi cunosc mai îndeaproape pe Ion și pe Andrei și sunt doi oameni foarte faini; m-au ajutat și mi-au fost aproape de oricâte ori am avut nevoie.

Q: Cum a fost și este toată această experiență în online? Și ce puteți spune despre relațiile create cu ceilalți colegi de internship sau cu colegii din ITSS. 

A: Experiența online, pentru mine, a fost mai ok pentru că am putut să mă împart mai ușor și cu facultatea și cu internship-ul, dar mi-ar fi plăcut să merg și la sediu și să am mai multe interacțiuni cu colectivul. Cu trainerii mi-am creat o relație foarte bună, am început să ne și jucăm League of Legends sau Catan împreună.

….

Bogdana Breban – experiența unui Project Manager intern în Smart Academy

Smart Academy for me <3

I chose to represent my journey so far as an intern in Smart Academy through a special kind of roadmap.

WHY IS IT SPECIAL?! Because my roadmap presents a summary of what it means to be a Project Manager Intern and it’s sprinkled with:

 • enthusiasm,
 • trainings
 • theory & practice
 • personal development and career development
 • challenges, feedback, support
 • Agile approach in projects

… and last but not least:

 • friendship and awesome people <3

To be continued… 😊

…to be continued indeed

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8